Demokrati og verdiskapning for fall

Av Per Thrane-Nielsen, Fagerstrand vel – Budstikka 13.02.2025

6. februar sikret Høyre og Venstre flertall i planutvalget i Bærum for Statens vegvesens reviderte plan for Strand, som erstatter Miljølokket på 200 meter med en 50 meter bred grønn bro og et unødig monsterkryss.

Per Thrane-Nielsen, Fagerstrand vel (Foto: Knut Bjerke)

Årsaken er at Høyre og Venstre er redde for at Statens vegvesen fremtvinger statlig regulering og går tilbake til planen de signerte kontrakt med Skanska for å bygge i 2023.

Her er den regulerte løsningen erstattet med et helt annet veisystem uten Miljølokket, bare en betongbro. Endringen var gjort uten høringsprosess og mens den originale reguleringsplanen fortsatt var gyldig.

  • I planutvalget sa Dag Vangsnes fra Frp at det var politikernes ansvar å agere i tråd med innbyggernes interesser heller enn å bøye av for truslene fra Statens vegvesen, og at verdiskapningen dette enorme veiprosjektet skulle ha gitt, i all hovedsak har forduftet. Vi får mindre veikapasitet i E18 Høviktunnelen enn E18 hadde før, lokalmiljøet får dårligere kollektivtilbud, og Miljølokket er i all hovedsak fjernet.
  • Reidar Kleppe fra Ap uttalte at politikerne måtte stå ved sine valgløfter og kreve at Statens vegvesen bygde et lengre lokk. Dette burde være mulig ettersom Statens vegvesen bare uker før hadde informert planutvalget om at deres reviderte plan potensielt bare ville spare 100 millioner kroner opp mot tidligere regulert løsning med lokk på over 200 meter.
  • Kjersti Marie Stensrud fra SV sa at deres frykt for at verdiskapende tiltak ved prosjektet ble fjernet, var blitt til virkelighet.

Den vedtatte reguleringsplanen fra 2017 var kommet på plass gjennom hardt arbeid og konsensus mellom alle berørte parter. Også da bussveien over lokket ble fjernet fra prosjektet i 2020 for å spare kostnader, var det konsensus.

Prosjektet som nå er i ferd med å bli realisert, er diktert av Statens vegvesen.

Ingen setter tvil ved den faglige dyktigheten til Statens vegvesen når det gjelder å bygge vei. Vi er imidlertid i tvil om Statens vegvesens evne og mandat til alene å sikre alle samfunnsinteresser og ivareta forutsatt verdiskapning.

Deres rolle er ikke radikalt og egenhendig å endre samfunnsoppdrag de har fått. Endringer skal vedtas gjennom demokratiske prosesser og skal på høring før kontraktsignering med entreprenør.

Tom Hedalen, SVV
  • Fase 1 av E18-prosjektet, inklusive bygging av Høviktunnelen, koster mer enn 20 milliarder kroner. Staten betaler om lag 30 prosent. Resten faller i hovedsak på innbyggerne i Asker og Bærum gjennom bompenger.
  • Vi kan ikke akseptere at verdiskapningen fjernes, at Statens vegvesen omgår demokratiske prosesser, og at de leverer dårligere løsninger uten betydelige besparelser.
  • Dette er ikke et unikt eksempel, og problemstillingen rundt verdiskapning og Statens vegvesen sin myndighet og rolle må diskuteres på et langt høyere nivå.

Fra Statens vegvesen forventer vi ikke bare faglig dyktighet, men også at de ivaretar forutsatt verdiskapning i prosjektene de er gitt i oppgave å realisere.

Vi setter vår lit til at formannskapet i Bærum, storting og regjering fører dette prosjektet og Statens vegvesen tilbake på rett kurs.